Behandling

Symptomanalys

Varje behandling börjar med en grundlig undersökning. För att  kunna hitta orsaker till besvären är  det viktigt att samla så mycket information som möjligt genom anamnes, frågor och en fysisk undersökning för att sen kunna göra en effektiv behandling. Det är också viktigt att  bedöma kroppen som helhet och se hur olika delar påverkar varandra för att komma fram till rätt lösning på problemet.

Behandling

En  behandling hos mig är ofta  en kombination av de fyra olika behandlingsmetoder jag jobbar med: fysioterapi, massage, kraniosakral terapi och osteopati. Den brukar bestå av olika väl valda manuella behandlingstekniker och om behovet finns även träning, stretching och olika övningar att göra hemma eller på jobbet. Kombinationen av åtgärder väljer vi efter vad undersökningen har visat och den blir utvärderad under varje behandling så att läkningsprocessen blir så bra som möjligt.

Rehabilitering

Under rehabiliteringens gång görs flera utvärderingar och den fortsatta behandlingen anpassas efter det behov som kroppen har i varje fas av läkningsprocessen. Under rehabiliteringen tittar vi också framåt och hittar åtgärder som kan göras för att bibehålla det som uppnåtts och för att förebygga återfall.

Vilka typer av besvär kan jag få hjälp med?

Du kan få hjälp med många olika tillstånd. Listan innehåller ett urval så har du besvär är du välkommen att kontakta mig och vi kan rådgöra.


- Ont i ryggen, ryggskott, diskbråck

- besvär med ischias

- ont i nacken, nackspärr, whiplashrelaterad smärta

- huvudvärk , migrän

- axelproblem, frozen shoulder

- problem med bäckenbotten, mens, före och efter förlossning

- problem med andning

- idrottsskador, förslitningsskador

- stressrelaterade besvär

- sömnproblem

- magproblem

- besvär i höfter, knä, fötter

Jag är gravid kan jag komma på en behandling ändå?

Ja, du kan komma på behandling. Vi pratar igenom dina besvär och tar särskilt hänsyn till graviditeten vid val av behandlingstekniker. Kraniosakralterapi lämpar sig ofta bra eftersom behandlingen är mjuk, lyhörd och icke manipulativ.

Den allmänna rekommendationen är att du som gravid väntar med behandling till efter graviditetsvecka 12.

Hur många behandlingar behövs det tills jag mår bra?

Det går inte att ge ett rakt svar på den frågan eftersom det påverkas av utgångsläget, typ av besvär, på yttre omständigheter och hur länge du har haft dina besvär.

En  lättare, akut problematik som uppkommer utan förhistoria kan lösa sig fortare. Ibland med 2-3 behandlingar. 

En långvarig smärthistorik och starka besvär brukar ta längre tid för läkningsprocessen. 


Det har visats sig att det är bra att börja med tätare besök, tex varannan vecka, för att sedan gå över längre uppehåll mellan varje behandling upp till 4-6 veckor. Men det bestämmer vi alltid under rehabiliteringens gång vad som behövs för just dig. Många väljer sen att komma på behandling regelbundet, med 4-8 veckor mellan besöken, för att underhålla sin hälsa, förebygga återfall och må bra.

Vad behöver jag tänka på innan en behandling?

- Kom gärna i tid för att varva ner lite innan.

- Vid första besöket tänk över vad du vill ha ut av behandlingen. Förbered dig på frågor som handlar om din sjukdomshistoria och tidigare olyckor/skador mm. Ha gärna med aktuella röntgenbilder om de verkar viktiga.

- Avboka om du är sjuk/ förkyld, har ett virus eller en infektion i kroppen.

Både pga smittorisk men även för att kroppen då är upptagen med att ta hand om infektionen och en behandling skulle överbelasta den.

Jag har inte ont någonstans, kan jag komma på behandling ändå?

Ja, absolut! Att gå på behandling är en investering i ditt välmående och din hälsa. Du får positiva effekter av behandlingen, till exempel avslappning, centrering, ökad kroppskännedom, balansering av systemet och allmänt välmående. Har man inga särskilda besvär hittar man ofta det som ligger "dolt", till exempel spänningar, blockeringar eller rörelseinskränkningar som inte är manifesterade i smärta, men så småningom kan utvecklas till besvär.

Just massage och kraniosakralterapi lämpar sig utmärkt.

Vad händer efter en behandling? Hur påverkar behandlingen mig?

Man kan reagera väldigt olika på en behandling. Vissa känner ingenting men märker efter några dagar att besvären avtar eller förändrar sig, andra blir trötta eller pigga. Man kan få känningar på olika ställen i kroppen, värken kan ändra sig eller öka för en kort period. Alla förändringar är tecken på att kroppen jobbar med det vi gjorde under behandlingen och försöker ”sortera sig” och komma till sin ursprungliga balans igen. Det är helt normalt att det blir förändringar och man behöver inte blir orolig eftersom allt vi gör under behandlingen sker med kroppen och inte mot den. Undrar du över något efteråt är du alltid välkommen att ringa mig.

Hur förhåller jag mig efter en behandling?

Det finns inga restriktioner om vad du inte får göra efter en behandling och du ”förstör” inte behandlingen om du t.ex är tvungen att åka bil efter behandlingen eller återgå till jobbet. Om du vill stödja kroppen i sitt ”arbete” kan du ta det lugnt efter behandlingen och lyssna på vad din kropp signalerar att den vill. Den brukar vara bra på att säga till. Så blir du mycket trött och har möjlighet att sova en stund, gör det. Generellt sett är det bra att undvika tungt arbete och stress. Drick gärna mycket vatten och sov tillräckligt.

Onlinebokning sker genom bokadirekt.se


Hos mig kan du betala med Epassi och Cityplay

" To find health should be the object of the doctor. Anyone can find the disease."

A.T. Still

För företag med fokus på hälsa

Det fascinerar mig mycket att alla människor jag möter i mitt yrke är individuella och behöver olika saker för att återfå och behålla sin hälsa och det känns som en stor ära för mig att kunna hjälpa till på vägen.