Om mig

Jag heter Silke Hagenbuch, är född och uppvuxen i Tyskland och bor i Norrbotten sedan 2005. Min yrkesutbildning som fysioterapeut började jag 1997 i Neustadt am Rübenberge och sedan 2000 har jag jobbat som leg. fysioterapeut i både Tyskland och Sverige på flera olika mottagningar.

Tanken som genomsyrade hela utbildningen och som jag tycker är den viktigaste i mitt jobb är:

Se och behandla varje patient individuellt!

Silke Hagenbuch

Det innebär att man aldrig behandlar efter ett schema. Istället för: ”Har patienten ont i ländryggen – då måste man göra den och den övningen”, ställer man sig istället frågan: ”Varför har patienten ont i ländryggen?” Då gör man en noggrann undersökning:

Är det en nerv i kläm?
Är det en muskelskada?
Är det ett ärr som inskränker rörligheten?

På det sättet hittar man den bästa behandlingen som ger kroppen möjlighet att fungera optimalt. För mig är det som ett detektivarbete.

Jag vidareutbildade mig inom ortopediskt manuell terapi och Bobath- terapi habilitering för barn och vuxna och gick min första kraniosakrala utbildning 2002. Jag blev fascinerad på en gång av det lyssnande, mjuka och varsamma behandlingssättet. Att man kan hitta problemet så precist och att kroppen har en sådan enastående kraft att läka sig själv när den återfår möjligheten. Att kroppen inte bara består av skelett, muskulatur och nerver, men även av alla inre organsystem och det kraniosakrala systemet (hjärna och ryggmärgsomgivande strukturer och vätska) och att allt detta samverkar och påverkar varandra ömsesidigt. Sedan dess har jag gått många kraniosakrala och osteopatiska vidareutbildningar och fördjupat mina kunskaper om kroppens fysiologi. Samtidigt som jag har fortsatt att träna min fingerkänslighet och intuition.

Det fascinerar mig mycket att alla människor jag möter i mitt yrke är individuella och behöver olika saker för att återfå och behålla sin hälsa och det känns som en stor ära för mig att kunna hjälpa till på vägen.

Läs mer om: